☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2016/01/10

ASH VS. EVIL DEAD

Senieji Evil dead yra tarp mano mėgstamiausių visų laikų filmų, todėl turbūt nereik daug aiškint, dėl ko pilnas kelnes laimės prikroviau sužinojęs apie tai, jog originalūs kūrėjai, su pačiu Bruce Campbell priešaky, pagliau rįžosi dar kartą lipti į šitą balą. Po liūdnoko remeiko rodėsi tikra atgaiva grįžti prie šaknų ir prikabinti, regis čia jau neišvengiamai reikalingą, humorą. Negana to, dar ne pusantros valandos feature, o visas TV serialas! Beliko tik džiūgauti ir laukti. Tačiau kai pagaliau viskas atėjo ir praėjo, deja turiu atsidusti ir pripažinti, kad nebuvo taip jau gerai, kaip norėjosi.

Pirma serija, per Helouviną, pokštelėjo smagiai efektingai. Orgazmas buvo matyti klasikinius supergreitus kameros judesius, unikalų Evil dead humorą ir patį senstelėjusį Ashą, o ką jau kalbėt apie "numirėlių" sugrįžimo priežastį... tiesiog auksas! Vėliau, prikibo naujų, jaunų veikėjų, siužetas dirbtinai išsitempė, humoriukas praskydo ir pamažėle serialas nugarmėjo nuo šlaito iki tokio lygio, kad net pamiršau, jog jis išvis eina ir paskutines serijas teko damušti visas vienu kartu. Skaudu tai sakyti, bet tiesiog buvo pasidarę neįdomu ir ties viduriu, aiškiai kaip niekada, švietėsi, kad reikėjo tiesiog statyti pilnametražį filmą, o ne serialą.

Gal dėl to, kad paskutines tris serijas sužiūrėjau iškart, o gal dėl to, kad jose grįžtama į trobelę, pabaigoje rodos viskas vėl šiek tiek atsitiesė ir pasitaisė. Gal mažiau liko juokelių ir nevykusio veikėjų vystimo ir daugiau apsistota ties, su niekuo nesupainiojamo, siaubo cirku. Tačiau ir čia buvo dalykų, kurie man nepatiko: kažkoks pritemptas ir beprasmis Lucy Lawless personažas, per paprastai sudorojami blogiečiai, klibanti ir neaiški pabaiga ir apskritai tas murkdymasis tame pačiame. Su fantazijom ir naujais padarais vietomis gal irgi kiek persistengta, tačiau reik pagirt kūrėjus už drąsą ir pasitikėjimą fanais, ko tikrai nepasakyčiau apie puskvailį "rimtąjį" remeiką. Beje dar buvo tikrai smagi serija, kai Ashas užtripino nuo Ayuaskos, privalu tarti gerą žodį.

Bendras įvertinimas, žiūrint į viską bendrai - lengvas nusivylimas su meilia, atlaidžia simpatija. Niekaip neapleidžia įspūdis, kad būtų buvę žymiai geriau viską suspaust į naują, pilnametražį filmą, atsikračius krūvos nelabai reikalingų, papildomų, antraplanių veikėjų (pvz tas epizodas su kareiviais/medžiotojais... wtf?). Arba bent jau padaryti penkias, dvigubai ilgesnes serijas, vietoj dešimt trumpų, kai pamiršti, o vėliau nespėji įsijaust į tą lengvai durną, beprotišką nuotaikėlę.
Aš, kaip prisiekęs fanas, matau, kad pastangos buvo nuoširdžios ir tikros, bet taip pat aklai neaiškinsiu, kad čia nėra trūkumų. Neabejotinai geriau už 2013-ų versiją ir estetine ir pramogine ir idėjine prasme, tačiau bijau, kad antro tokio sezono gal ir nebereiktų...

7/10



I SPIT ON YOUR GRAVE 3

Trečiosios I spit on your grave remeiko dalies kūrėjai kažkodėl pasirenka tęsti pirmosios remeiko dalies merginos istoriją ir rezultatą skauda žiūrėti. Gal būt todėl, kad realiai už "rape-and-revenge" istorijų nelabai kas gilesnio ir slypi, kaip tik exploiteitioniškas mėgavimasis žiaurumu? Istorija, švelniai tariant, kvaila, scenarijus tragiškas. Aktoriai, kad ir kaip stengtusi išvaidinti šitą nereikalingą dalyką, atrodo vistiek labai liūdnai, nes dialogai, tarytum išplėšti iš murzino juodraščio.

Bendras rezultatas, nuo pradžios iki pabaigos, - tuščias ir beprasmis pseudofeministinis pezalas apie smurtą, kerštą ir dar bbž ką. Geriau jau būčiau ketvirtą kart žiūrėjęs ta pačia formule sukurta torture porno, negu šitą liūdną bandymą kažką gilesnio ar originalesnio išvystyti iš tokios paprastos ir kažkaip veikiančios idėjos. Tikrai nesugalvoju nė vieno dalyko, dėl ko sakyčiau kam nors, kad galima mėginti žiūrėti. Negaiškit laiko ir nesigadinkit nervų, aš jau kaip Jėzus už jus visus pakentėjau.

1/10