☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2015/06/14

INSIDIOUS: CHAPTER 3

Jameso Wano Insidious, buvo tiesiog pritrenkiančiai geras ir dėl to kertelę iškėlė aukštai. Tęsinys originalo nepralenkė tačiau irgi žiūrėjosi labai smagiai. Natūraliai nudžiugau pamatęs, kad turėsime ir trečią dalį ir iš jos tikėjausi bent jau tiek pat, kiek iš antrosios, nors gal tai buvo naivoka, turint omeny, kad šitą režisavo jau nebe siaubo meistras Wanas, tačiau režisūroj debiutuojantis jo kolega Leigh Whannell. Jie kartu dirbo rašydami scenarijus Pjūklui ir t.t., tad vyrukas tikrai nėra naujokas ir žino ką daro, bet vis dėl to trečioji Insidious dalis pasirodė kiek silpnesnė. Nieko labai blogo, tiesiog kiek skurdžiau.

Pirmieji filmai pasižymėjo plėšriu baisumu ir ne dirbtinais "jump-scares'ais", džiaugiuosi pranešdamas, kad šita tradicija išlaikyta. Turiu omeny, kad Insidious gąsdina iš tylos garsiai iššokančiais baubais, bet tai niekada nėra katė išlendanti iš lentynos, ar tik draugas, juokais prisliukinęs iš nugaros. Galima nujausti, kad bus gąsdinama ir lyg jautiesi tam pasiruošęs, bet kai galu gale išlenda kokia išbalus morda, vistiek padaryta pakankamai profesionaliai, kad prikrautum kelnes ir vakare atsigulęs į lovą ir išsijungęs šviesą, tą mordą prisimintum. Dėl to adrenalino užteko, nes į kiną nuėjau dar su neblogu pachmielu, o vienu momentu žmona griebė už rankos sinchroniškai su vaiduokliu ekrane, griebiančiu veikėjai už rankos. Puikus 4D experiancas nachuy.

Rodoma priešistorė, daugiau koncentruojamasi į senosios aškiaregės personažą. Čia ji padeda jaunai merginai, dėl gipso įkalintai lovoje, kuomet po nelaimingo atsitikimo ją ima kamuoti kažkokia tamsi esybė. Įdomu vėl sugrįžti į tą "tolimesnįjį" tamsos pasaulį, sukurtą pirmuose filmuose, tik gaila, kad čia jis išnaudotas žymiai silpniau. Norėtųsi matyti daugiau fantazijos ir daugiau kraupių vaiduoklių. Žinoma vis dar nejauku ir stilius tas pats, tačiau trečiaeilių pamėklių kiek pasigedau. Taip pat ir pabaiga pasirodė kiek slabnoka. Nuo pat pradžių, visą seansą, nepaliaujamai erzinant tylos-ir-staigaus-garso kalniukais, pabaiga pasirodė kiek skubota ir dirbtina. Kine vietomis atrodė jog trūksta garso takelio ir buvo taip tylu, kad girdėjosi ne tik gretimoj salėj rodomas Jurassic World, bet ir visų popkornai, pepsis ir ryjamos seilės. Taigi tai, kas turėjo padėti kurti atmosferą, gal suveikė ne visai kaip sumanyta.

Visa kita tikrai patiko. Nuolatinę įtampą paaštrina tai, jog pagrindinė veikėja yra suluošinta, bejėgė ir jai pasprukti nuo visų tų ir taip, švelniai tariant, nemalonių būtybių yra dar sunkiau ar beveik neįmanoma. Vėl puikiai sužaista tamsa ar minimaliu apšvietimu ir atmosferą pavyksta išlaikyti gana kraupią, net kai ekrane pasirodo ne itin juokingi "komiški" personažai.
Jei patiko pirmi du filmai, nėra priežasčių, kodėl turėtų nepatikti ir šitas. Gal tik lūkesčių didelių turėti nereiktų, nes šita dalis jau tikrai, palyginus, silpnesnė. Bet vėlgi - ko norėt?! Gavosi išties solidi trilogija ir būtų labai į sveikatą, jei ji tokia ir liktų. Į kiną verta nueiti tik jei esate užkietėjęs fanas, bet namie, susidarius atitinkamas sąlygas manau irgi puikiai sulys.

7/10

No comments: