☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2014/11/19

EL CIN

Dabbe režisierius Hasan Karacadag nepailsta. Toliau entuziastingai svaido į mus riebius Turkiško, musulmoniško, horroro šmotus. Pirmoje filmo pusėje net sau, taip pusiau juokais, pagalvojau, kad jis lyg turkiškasis James Wanas: nors dauguma gąsdinančių vietų yra tiesiog garsūs pokštelėjimai, jie nėra apgaulingi, dažniausiai tai ne katė ir ne prisliukinęs draugas. Ir puola nuo pat pirmos minutės. Stilius jo toks savotiškas, isteriškas, tačiau jau gerai įvaldytas ir net be didelio biudžeto jis moka išspaust maksimumą iš skaitmeninių efektų, praktinių efektų, bei maišytų filmavimo technikų.

50% scares'ų yra tikrai kraupūs ir baisūs, kiti 50% - absurdiški ir juokingi, tačiau visus juos sukombinavus, bendras vaizdas gaunasi super smagus. Svarbiausia jie niekad nepaliauja ir mėgina non-stop, lyg koks siaubo atrakcijonas. Kas suveiks, kas ne, jau iš dalies ir nuo žiūrovo priklauso. Taip pat veikia tas kultūrinis smalsumas: vakaruose sunkiai įsivaizduoju, kad ką nors išgąsdintų Džinė. Tačiau kaip bevadinsime velnius, demonus, vaiduoklius, prakeiksmus ir t.t. - visose kultūrose žmonės bijo daugmaž tų pačių dalykų: tamsa, nežinomybė, mirtis, blogis ir panašiai. Siaubo kinas, kaip ir kiekvienas menas, gali eiti kiaurai valstybių sienas ir kultūras.

Man nuo pat pradžių patinka Karacadago kūryba ir aš suprantu, kad objektyviai žiūrint, - filmas nėra geras. Daugumai Lietuvių žiūrovų turbūt sukeltų tiesiog juoką, o vėliau nuobodulį tie choleriški skaitmenizuoti rėkavimai, tačiau man čia kažkas yra tokio savito ir žavingo. Ar tas buitinis prieskonis, ar tas vaiduokliškas demonų (džinų) pavaizdavimas... Gal ir tai, kad turkai šiaip gražūs žmonės.
Jei ir turint omeny visą filmo absurdiškumą, isteriškumą ir pigiai atrodančias, nepavykusias vietas, turėsite bent jau sutikti, kad tokiom kukliom sąlygom užmojai milžiniški ir pretenzingumas pagirtinas. Tik šitas drąsus, užkietėjęs požiūris, meilė žanrui ir neginčytinas originalumas ir velka šitus filmus taip gerai pirmyn ir aukštyn.
Asmeninės simpatijos.

7/10

No comments: