☠ Horror / Sci-fi / Exploitation / Weird / Gore / Etc ☠

2014/04/07

THE RAID 2

Pirmojo super-boevyko The Raid kažkaip neaprašinėjau, nes tai buvo ryškiai veiksmo filmas, nors ir labai niūrus ir kupinas smurto, pagalvojau, kad nereikėtų jo čia kišti. Tačiau dabar, kai su draugais nuėjome į tęsinio premjerą, supratau, kad čia užtektinai kraujo ir exploitationo elementų, kad drąsiai galima būtų kažką brūkštelt, taigi Reidas 2! Fuck yeah!

Režisierius Gareth Evans turi staigiai augantį ištikimų fanų kalną ir rodos aš taip pat būsiu jo dalis. Filmų jis padaręs dar nėra daug, tačiau pasižiūrėkit kokie jie! Jei pirmojo The Raid neužtektų, po to dar turėjome nerealų jo siaubo segmentą antrojoje V/H/S dalyje. Iškart prišlapiavau kelnaites, kai pamačiau, kad Reidas turės tęsinį, o dabar jau žinome, kad bus ir visa trilogija, kuri neabejotinai taps veiksmo filmų kultu.

Nuoširdžiai nustebau, kad filmą atveš ir į Lietuvos kinus ir naiviai įsivaizdavau, kad salė luš nuo lankytojų. Ironiška, kad atvažiavę daugiau nei valandą ankščiau, kad tik gauti bilietus iš pradžių salėje sėdėjome vienui vieni. Tik vėliau prisijungė dar keletas gerą kiną mėgstančių sielų, tačiau salė vistiek buvo daugmaž tuščia. Neramu, kad tiekėjas ims ir sugalvos atšaukti seansus, kaip nutiko su Machete Kills dėl visiško Lietuvos kino lankytojų neaktyvumo. Ną ką darysi, maža šalis ir daug debilų su prastu skonių, bet vis tiek labai ačiū tiems, kas atvežė ir parodė mums antrąjį Reidą, nes nors nuo pirmos dalies nuotaika gana smarkiai skiriasi, visi lūkesčiai ne tik pateisinti, bet daug kuo ir pralenkti.

Antroji dalis turi daugiau juodo humoro elementų ir jau tokio grynai „smurto dėl smurto“ pojūčio. Pirmojoje dalyje tas žostkas smurtas pridavė kraupaus realumo visai tai muštynių choreografijai, na o šitoj vietom matosi, kad kraujo pripilta vien tam, kad jo būtų kuo daugiau. Nesakau, kad nesmagu, tik kartais gal ne visai tiek reikalinga... Ką aš čia kalbu... Labai reikalinga ir išganinga. Šiaip The Raid yra kietas ir visi suprantame, kad dramos tikėtis kvaila.

Į kiną ėjome vien bachūrai ir tikrai geras sprendimas buvo moteris palikti namie. Tai grynai berniukiškas filmas su berniukiškom paniatkėm. Tai yra totalus snukiadaužis, tiesiogine to žodžio prasme, be jokių išlygų ir kompromisų. Tai brutalus veiksmo filmas, kuriame  istorija/scenarijus dalyvauja tik kaip antraplanis dalykas, padedantis parodyti daug išradingų muštynių ir grubaus smurto. Tai ir yra tikrasis exploitation mieli kolegos, - nepriekaištingas ir išradingas Reido dantų barškinimas trunkantis net dvi su puse valandos, kurios  nė kiek neprailgsta!

Veiksmas iš daugiabučio persikelia į platesnius Džakartos klodus: kalėjimą, gatves, metro… Automobilių gaudynių scena itin stipri, bet iš tiesų visi kovų epizodai labai įsimintini ir savaip prikolni. Jei tik pradedi parintis, kad nesupranti kas vyksta siužetinėje linijoje, tuoj pati esi atmušamas grubiu actiono epizodu ir greit prisimeni ko čia atėjai. Smagu ir kvapą gniaužia. Jei tik visi tęsiniai tokie būtų. Pisiu dešimtuką, nes nematau daug priežasčių kodėl ne. Eikit į kiną kol dar rodo. Dešimtmečio boevykas bus šita trilogija, pamatysit.

10/10

No comments: